Baard trimmen? Zo doe je dat!

Je baard trimmen zorgt voor een verzorgde look. En nee: een getrimde baard staat niet gelijk aan zo’n méga strakke of gelikte look. Daar kan je voor gaan, maar je goed trimmen zorgt er vooral voor dat je goed voor de dag komt.

Ga je voor de wilde bosman look? Read no more!

Wil je een volle baard die onder controle is? Denk: vol, smooth, aantrekkelijk… Lees dan verder over hoe je die baard het best kan temmen! Uh – trimmen!

Baardtrimmen: de benodigdheden

Je baard trimt zichzelf helaas niet. Wat heb je nodig?

Baard trimmer en tondeuse

Een trimmer voor je baard: klinkt als een logische oplossing. Toch is een trimmer alleen geschikt voor het kleine werk: de randjes, korte lengtes en figuurtjes (alleen voor de enthousiastelingen die scheren als plan-B optie zien). Dit kan eventueel ook met een baardschaartje of scheermes.

De tondeuse is groter en krachtiger, en trimt de baard als geheel op de juiste lengte. Zonder tondeuse ben je nergens!

Scheermesje

Als je je baard netjes wil bijhouden, móét je eigenlijk wel de haren onder de neklijn wegscheren. Dat drie-dagen-baardje kan misschien nog net zonder deze afwerking, maar het wordt al snel onverzorgd. Scheren dus!

Baardschaar

Je baard shapen gaat eigenlijk niet zonder baardschaar. Dat gebied rondom de mond wordt anders vrij lastig bijwerken. En een gordijntje voor je lippen is ook zo wat heh?

aan de slag met je baard!

1. Vochtige huid, droge baard

Trim je baard na het douchen of geef jezelf een barbiershop-ervaring met een warme natte handdoek: je poriën gaan dan open, wat het scheren makkelijker maakt.
Daarnaast wil je niet dat de baard te nat is, omdat deze zich dan anders gedraagt: de getrimde baard kan dan – eenmaal droog – nog wat verrassingen in petto hebben.

2. Kammen die handel!

Begin pas met je baard trimmen nadat deze gekamd is: zo voorkom je dat een baardhaar de dans kan ontspringen.

3. De baard scheren

Als je begint de baard bij te werken, bedenk dan wel dat je de getrimde millimeters niet terug kan plakken. Het is beter om de tondeuse even op een langere stand te zetten dan je denkt nodig te hebben.

Net een nieuwe tondeuse gekocht? Let dan extra op! Stand 3 van de ene tondeuse is de andere niet.

4. De snor bijwerken

Wat voor je baard geldt, geldt ook voor het bijwerken van de snor: eerst kammen. Daarna kan je deze het beste knippen met een baardschaartje.

5. De neklijn

De baard trimmen bij de nek verdient speciale aandacht. Stap een is de neklijn bepalen: deze loopt in een boog van oor tot oor, in het midden ongeveer twee vingerbreedtes boven de adamsappel. Zorg dat je baard wél de kaaklijn en kin bedekt.

Je kan langs deze lijn scheren of opscheren. Met opscheren creëer je een wat natuurlijkere lijn: de lengte neemt geleidelijk af en eindigt in een gladgeschoren nek. Opscheren doe je door de tondeuse op de halve lengte in te stellen en vanaf de nek naar de kaak te bewegen op de lijn. Tevreden? Is de lijn symmetrisch? Vergeet niet de nekharen onder deze lijn nog even te scheren!

baard trimmen

6. Check, check, dubbel check

Die baardharen zijn net zo eigenwijs als jij: niet iedere baardhaar zal zich een kopje kleiner hebben laten maken door de tondeuse. Loop je baard dus nog even na met de kam en hou het baarschaartje bij de hand.

Toch je baard verzorgen?

Bekijk onze baardverzorgingsproducten in de webshop!

7. Baard verzorgen – Care box!/?

Bij het trimmen van de baard hoort ook verzorging. Sja, sommigen zullen er niet minder om kunnen geven, maar neem van ons aan: als je het hebt geprobeerd wil je niet meer zonder. Lees in onze blog over baardverzorging over de toegevoegde waarde hiervan.
Uitproberen? Treat yourself! We hebben vele baardverzorgingsproducten – baardolie is een echte aanrader – en twee beard gift sets om op je nog lege verlanglijstje te zetten.

8. Eat, sleep, trim, repeat

Goed werk! Over twee weken weer? Je baard stijlen doe je ongeveer om de week, ook als je deze wil laten groeien. Niet alle baardharen groeien namelijk even snel en zo voorkom je gekke lange plukken.

Trim pro in wording?

Hopelijk heb je wat opgestoken van onze blog en verschijn je morgen verzorgd op je werk. Ging de eerste keer trimmen nog wat onhandig? Gewoon blijven proberen! Gaandeweg krijg je steeds meer gevoel met hoe je jouw baard het best kan bijhouden. Succes!

Baardverzorging

Benieuwd naar onze trimmers, tondeuses en baardproducten?
Kijk even rond in onze webshop!

0